Advocaat & Fiscalist

Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding, bij ondernemers zelfs één op de twee. Een echtscheiding kan voor een ondernemer grote zakelijke gevolgen hebben. Vanuit mijn expertise als fiscalist zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Hoe wordt de onderneming gewaardeerd? Valt de onderneming in de huwelijksgemeenschap? Is er een pensioen in de onderneming opgebouwd? Heeft de scheiding tot gevolg dat belasting verschuldigd is over de waarde van de onderneming?

Als partners bijvoorbeeld samen een bedrijf hebben, dan is de vraag wie het bedrijf gaat voortzetten? En wanneer u uw partner moet uitkopen, kan zelfs zo zijn dat de continuïteit van uw bedrijf in gevaar komt. Veel ondernemers zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden maar als er in de voorwaarden een verrekenbeding is opgenomen, dan kan dat onduidelijkheid geven over hoe nu om te gaan met de waarde van het bedrijf bij een scheiding. Of men kan een andere verdeling wensen dan de huwelijkse voorwaarden voorschrijven. Kortom: scheiden als ondernemer is een complexe zaak.

Alimentatie

Alimentatie is afhankelijk van de behoefte van (ex) partner en de draagkracht van de ondernemer. Ik kan u als familierecht advocaat en fiscalist helpen bij het maken van een alimentatieberekening. Bij een ondernemer is het bepalen van die draagkracht soms lastig, omdat het niet altijd duidelijk is hoeveel inkomsten hij of zij heeft.

Met mijn fiscale achtergrond ben ik in staat om door de cijfers heen te kijken. Om een voorbeeld te noemen, het loon dat een ondernemer zelfzelf uitkeert, is natuurlijk niet het inkomen wat hij of zij verdient. Vaak hebben ondernemers een rekening courant met hun bedrijf, een lening met hun bedrijf en allerlei andere constructies om zo min mogelijk belasting te betalen. Als alimentatiegerechtigde is het belangrijk dat u inzicht krijgt, omdat het inkomen vaak hoger is dan bij aanvang lijkt.

Anderzijds is het ook zo dat een te hoog inkomen bij de ondernemer de continuïteit van zijn bedrijf in gevaar kan brengen. We moeten dan ook niet alleen kijken naar de cijfers op het moment van de scheiding maar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaren en de prognose voor de toekomst. Stel dat u samen met uw (ex) partner een bedrijf heeft, dan kan de prognose voor de toekomst slechter zijn, omdat u externe mensen moet inhuren in plaats van de (goedkopere) meewerkende partner. Dat brengt meer kosten met zich mee.

Ik kan u als fiscalist inzicht geven in de financiële stand van zaken voor en ná de scheiding en een deskundige oplossing voor ingewikkelde financiële problemen bedenken. Als familierecht advocaat en fiscalist bied ik u één adres voor de totale begeleiding van uw echtscheiding. Dat geeft u minder zorgen en frustraties, minder kans op moeizame, langlopende en kostbare procedures, meer gemak en besparing van tijd en geld!

 

mr Sander Askamp

Vrijblijvend adviesgesprek?

 

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst. Bel 035 – 5822627 of bel mij rechtstreeks: 06-46251023. Je kunt mij ook een email sturen: mr.askamp@degooischeechtscheidingsadvocaat.nl

Wat voor jou prettig voelt. Ik neem binnen 24 uur contact met u op voor het maken van een afspraak. Deze afspraak is geheel vrijblijvend, echter niet kosteloos.

 De Gooische Echtscheidingsadvocaat & Fiscalist: Laren – Blaricum – Huizen – Hilversum – Bussum – Naarden – Muiden – Weesp – Wijdemeren